1. Czytaj etykiety. Ja wiem, że czujesz się dziwnie oglądając każdy produkt przez 5 minut, ale uwierz wyjdzie Ci to na dobre. Zobacz jaką litanię mają niektóre produkty.... Unikaj konserwantów, mleka w proszku (najlepiej wszystkiego co ma w składzie "coś" w proszku) i cukru. Tego ostatniego raczej nie unikniesz, na prawdę. Cukier jest nawet w ketchupie.. Jeśli słodzisz np. napoje to zainwestuj w cukier trzcinowy nierafinowany. Spójrz na mleko... Wszędzie pisze UHT. W sumie z mlekiem nie wiele to ma już chyba wspólnego. Szukaj mleka bez napisu UHT ( uwierz to dość trudne) a jedynie pasteryzowanego (chyba, że posiadasz to szczęście i masz możliwość kupna mleka prosto od krówci).
2. Unikaj produktów pszennych. Autorka książki twierdzi, że pszenica może Nam zaszkodzić więc jako człowiek łatwowierny zaufam jej stwierdzeniu. Nie kupujcie wyrobów piekarniczych w hipermarketach a w małych piekarniach. Najlepiej zapytajcie sprzedawcę o skład chleba. Tak, macie takie prawo :)
3. Wracając do punktu 1 mimo,iż to pewnie wiecie zrezygnujcie z zupek w proszku, szybkich dań czy pomysłów na.... To jest dopiero zło!
4. Unikanie zakupów w supermarketach to ciężki orzech do zgryzienia zwłaszcza w wielkim mieście. Ale mogę się założyć o stówę, że jeśli pobawisz się w Sherloka znajdziesz mały osiedlowy warzywniak. Nie kupuj owoców i warzyw w dużym sklepie. Pomyśl co taki dajmy na to winogron musiał przejść żeby się do Ciebie dostać. I jeszcze jedno. Zapoznaj się z kalendarzem warzyw i owoców. Jak myślisz czy truskawki w marcu to na pewno dobry i zdrowy pomysł na przekąskę?
5. Bądź podejrzliwy! Jeśli z odległości kilometra Twoją uwagę przykuwa napis typu : " nie zawiera konserwantów", "0 % tłuszczu" itp, itd to wiedz, że coś się dzieje. W takich przypadkach bądź czujny jak nigdy. Za każdym takim brakiem może czaić się coś gorszego co tylko czeka na Twoje zdrowie.
Wieczorną porą dobrze się myśli więc dopisuję jeszcze dwa ważne punkty.
6. Unikaj fluoru! Dlaczego? Króliczek Ci powie.
7. Śpij. Sen jest dobry. Ty to wiesz a i tak wszystko jest ważniejsze. Choć raz odpuść sobie odcinek ulubionego serialu bądź maseczkę czy co tam masz w planach i prześpij chociaż te 8 godzin. To na prawdę nie takie trudne.
>>KLIK<<<<KLIK>>>>>
W dobie współczesnej technologii i pogoni za pieniądzem czy te z czasem mogło by powstać opasłe tomiszcze o tym co Nam szkodzi. Prawda jest taka, że nigdy już przed tym nie uciekniesz. Ograniczaj więc jak tylko możesz.
UHT (ang. Ultra-high temperature processing) – sterylizacja produktów żywnościowych, polegająca na błyskawicznym, 1-2-sekundowym podgrzaniu do temperatury ponad 100 °C (135-150 °C dla mleka) i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Cały proces trwa 4-5 sekund. Taka sterylizacja zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych produktu.Przy sterylizacji w ponad 130 stopniach niszczone jest jednak wiele wartościowych składników mleka m.in: bakterie mlekowe.Proces stosowany był początkowo w mleczarstwie, obecnie stosuje się go w pełnej gamie produktów pakowanych aseptycznie systemem Tetra Pak.Odmianą UHT jest sterylizacja błyskawiczna mleka, która polega na ogrzaniu mleka do temperatury 130-160 °C, w ciągu 1 sekundy, wprowadzoną bezpośrednio do mleka przegrzaną parą wodną, a następnie szybkim schłodzeniu.
-Wikipedia