Ryż z jabłkami i nie tylko.

Przedświąteczna gorączka trwa... jakoś tak mam wrażenie, że sens tego wszystkiego dawno zniknął i nie wróci. Choinki, ozdoby, prezenty... no ale gdzie w tym wszystkim Boże Narodzenie? Jak dla mnie są to tylko dni wolne od pracy bądź szkoły i oprócz stołów które pękają od nadmiaru jedzenia i później się je wyrzuca nie liczy się nic prócz materializm. Są pasterki itp. I to wszystko. Wszystko? A co byś więcej chciała? No nie wiem... Może ograniczmy jedzenie i przekażmy je komuś? Nie patrzmy tylko na swoją okolicę. Czy w ramach Boże Narodzenia, tak ważnego dnia nie powinni się cieszyć wszyscy? Przecież nie trzeba być Chrześcijaninem żeby spotkało Nas coś dobrego. Gdyby tak zebrać to wyrzucone jedzenie i wysłać chodź by do Afryki najszybszym samolotem to byłoby to CZYMŚ a nie posiedzenie sobie w kościele i pośpiewanie. Pff moja naiwność mnie jeszcze zgubi.. Jakoś w ogóle nie czuję tego co powinnam czuć. Pieniądz miarą wartości.. Ok, dość moich wywodów. Nie wiem co mnie podkusiło na takie przemyślenia, ale w końcu gdzie jak nie tu mogę wylać z siebie to co mi zaprząta umysł. 
A wracając do planowanego tematu posta, ponieważ wszyscy teraz jesteśmy zabiegani chciałam Wam przedstawić pomysł na szybki obiadek. Zapewne smak z dzieciństwa wielu z Was. Skorzystałam z tego przepisu i jak dla mnie wyszło mniam :)


I opcja na szybką przekąskę między posiłkami :) 2 nieduże banany + kiwi+ troszkę jogurtu naturalnego. W mojej koncepcji miał mi wyjść koktajl do wypicia...jednak wyszła mi papka którą moja matula przyrównała do rzygowin (ahh ten mój talent kucharski).... Cóż papkę zjadłam, smak miała dosyć dziwny, ale czego się nie robi dla zdrowia w końcu banany są źródłem wielu witamin choćby Banany zawierają znaczne ilości witamin  A, B1, B2, B3 ( PP ), B5, B6, B11, B12, a także witaminę C, D, E i K,a kiwi  witaminę A, B1 ( tiamina ), B2 ( ryboflawina ), B3 ( witamina PP, niacyna ), B5 ( kwas pantotenowy ), B6, B9 ( kwas foliowy ), mnóstwo witaminy C, Witaminę E, K. Obfitują w wiele składników mineralnych: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan,selen. Zawierają beta karoten, węglowodany - fruktozę i glukozę, białka i błonnik. Pestki kiwi zawierają dużo kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, usprawniają pracę jelit i przyspieszają metabolizm organizmu.



Także pomijając dziwny smak zapraszam do jedzenia :) Samo zdrowie :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Dziękuje, że mnie odwiedzasz. Piątka za komentarz! Jeśli masz jakieś uwagi pisz :) Cały czas się uczę i rozwijam :) To właśnie Wy jesteście moją motywacją :)
PS. Komentarze z linkami blogów bądź typu obserwujemy? będę pomijać :) Jeśli nie czytasz posta a jedynie oglądasz zdjęcia to komentarz sobie daruj :)

Gadułki

Get this commentators widget

Popularne posty